Utilizarea selectiilor

Iata cateva sfaturi pentru folosirea selectiilor in vederea editarii partiale a imaginii sau crearea de colaje.

  1. Daca doriti sa aplicati o ajustare doar pe o anumita zona din imagine, puteti selecta zona respectiva, apoi sa creati un layer de ajustare avand selectia activa. Acesta va primi automat o masca prin care modificarile efectuate de acesta vor fi limitatela zona selectata. Avantajul este ca puteti rafina masca ulterior daca este necesar.

  2. Daca doriti sa aplicati un efect care nu este disponibil ca layer de ajustare(de exemplu un filutr de neclaritate, cu toate ca icnepand cu CS3 puteti aplica filtre intr-un mod similar cu layerele de ajustare), puteti face un duplicat al layerului respectiv, dupa care selectati zona si aplicati efectul dorit. Pentru mai multa flexibilitate, creati o masca bazata pe selectie, care poate fi ajustata fin.

  3. Daca doriti sa plasati un subiect pe un fundal diferit, cea mai buna abordare nu este sa taiati complet subiectul si sa stergeti zonele nedorite, ci sa pozitionati un nou layer de fundal sub cel pe care apare subiectu, apoi sa faceti o selectie a subiectului si sa creati o masca bazata pe selectie, care sa ascunda fundalul original. Asa puteti finisa tranzitia in detaliu.

  4. Aceeasi tehnica se aplica atunci cand doriti sa ascundeti orice parte a unui layer pentru revelarea continutului sub acesta. De exemplu, intr-o imagine cu cerul supraexpus si lipsit de detalii, puteti potrivi dedesubpt o imagine cu un cer adecvat si corect reprezentat, apoi selectati zona de cer original si creati o masca pentru a-l ascunde si revela cerul “inlocuitor”.

Share Button