Utilizarea layerelor si a mastilor

Bineinteles ca finalizarea selectiei nu a incheiat procesul de editare: aceasta a fost realizata tocmai pentru ca doriti sa aplicati diverse ajustari sau efecte in mod selectiv sau pentru a scoate obiecte dintr-o imagine adaugandu-le mai apoi intr-un colaj(atunci cand adaugati un obiect intr-o alta imagine, acesta va aparea pe un layer propriu separat). In aceste articole veti vedea ce au layerele de oferit, nu doar in cazul colajelor(la care ne vom referi mai pe larg in alte articole), ci si in cazul altor editari cu caracter general.  In astfel de situatii, cheia este reprezentata de layerele de ajustare.

Daca layerele imaginii pot fi comparate cu fragmentele de hartie dintr-un colaj/decupaj traditional, atunci layerele de ajustare sunt precum un ceolofan colorat suprapus unei fotografii: ii schimba culoarea si aspectul fara a modifica pixelii care o compun.

Avantajul

Daca ajustarile nu afecteaza imaginea distructiv, atunci ediarea devine mult mai flexibila: puteti reveni oricand la ajustari pentru a le imbunatati, le puteti ascunde prin schimbarea vizibilitatii layerului de ajustare sau le puteti indeparta definitiv daca va razganditi asupra editarilor facute. In cazul aplicarii unor retusuri direct pe imagine, puteti reveni asupra acestora doar prin Undo(revocand toti pasii facuti in History). Layerele de ajustare sunt salvate in cadrul imaginii(asta doar in cazul in care salvati intr-un format care suporta layere, cum ar fi PSD, nu JPEG), si pot fi accesate chiar si dupa inchiderea si redeschiderea imaginii, spre deosebire de functia Undo, care isi pierde puterea odata inchisa imaginea.

Lucrul cu mastile

Daca aveti facuta o selectie atunci cand aplicati layerul de ajustare, efectul se va aplica doar asupra zonei selectate, multumita mastii care este creata automat odata cu layerul. Puteti apoi edita masca direct, pentru a o imbunatati sau pentru a o modifica radical. Pictati cu pensula(Brush Tool), utlizati comenzi precum Invert pentru a inversa culorile mastii sau desenati un gradient pentru a crea o tranzitie graduala intre zonele cu masca si cele fara.

Puteti adauga masti si layerelor de imagine, care sunt cheia crearii colajjelor fara a afecta imaginea originala si sunt totodata un sprijin pentru selectarea si prelucrarea unor detalii dificile. Avantajul de a putea folosi instrumentele de pictura la intreaga lor putere pentru a limita suprapunerile si editarile efectuate asupra unor parti din layerele inferioare este crucial, astfel ca face cunoasterea tehnicilor adiacente ceva obligatoriu pentru absolut toti utilizatorii Photoshop si Elements.

Share Button