Unelte si sfaturi pentru rafinarea selectiilor

In ultimele articole am trecut in revista bogata paleta de instrumente de selectie disponibile in PhotoShop si Elements, insa tristul adevar este ca nici una dintre ele nu garanteaza o selectie perfecta de la prima incercare. De fapt, este improbabil sa atingeti un rezultat excelent la utilizarea initiala a oricarui intrument. Este foarte usor sa desenati o forma geometrica folosind uneltele Marquee, dar foarte rar se intampla sa aveti de selectat un obiect cu o forma regulata sau sa nimeriti bine dimensiunea – de fapt, obiectele pe care veti dori sa le selectati intr-o fotografie aproape sigur nu vor fi perfect dreptunghiulare sau eliptice. Toate acestea inseamna ca va trebui sa mutati selectia sau sa o redimensionati si chiar sa ii modificati forma.

Modificarea selectiilor

Aasa cumm veti vedea, exista cel putin la fel de multe moduri de a modifica o selectie pe cate exista pentru a face una. Puteti apela comenzi din meniu pentru a o redimensiona sau pentru a o face mai lina; ba chiar puteti s-o scalati sau sa o transformati; ii puteti extinde sau contracta muchiile sau sa le reglati precis intr-un mod interactiv cu puternica functie Refine Edge, care a fost imbunatatita substantial in CS5, adaugandu-i-se elemente de control pentru modificarea muchiei local, precis in loc sa fie modificata global.

Pensule si nu numai

In toate versiune de Photoshop si Elements, puteti folosi pensule pentru rafinarea unei selectii(sau pentru a o crea de la zero), avantajul principal constand in posibilitatea modificarii dimensiunii, duritatii si opacitatii pensulelor(individual sau deodata) pentru selectarea detaliilor fine sau obtinerea unor muchii mai delicate pentru o tranzitie grada intre zonele selectate si neselectate, dar si pentru a selecta zone problematice, precum detalii de par si blana. Pensulele moi pot fi cele mai eficiente moduri de a selecta subiecte neclare sau nefocalizate din fotografii, desi asta va ramane mereu dificil si nu este recomandata folosirea unor astfel de obiecte in colaje. Cu exceptia cazului in care noul fundal va fi similar ca luminozitate si culoare, este aproape imposibila prevenirea aparitiei unor urme din fundalul original, fie ca vorbim despre reflexia colorata a luminii data de imprejurimi, fie ca se intampla sa fie umbre aruncate dintr-un unghi greu de imitat in alt decor.

Pe langa aceste intrumente exista si extensii de la terti, numeroase, dedicate rafinarii selectiilor si mastilor selectarii obiectelor transparente. Mai multe, in articolele care urmeaza.

Share Button