Personalizati spatiul de lucru

  1. Doriti ca spatiul de lucru sa nu fie aglomerat? Click pe panoul Photoshop pe butonul Collapse to Icons(sageata dubla de pe bara intunecata din dreapta sus). Acum panourile nu mai ocupa spatiu aproape deloc, dar le puteti deschide si reduce la loc dupa necesitati, cu un click pe simbolurile aferente. Paletele mobile au acelasi buton din dreapta sus, cu efect similar asupra paletei.

  2. Pe masura ce lucrati, puteti actiona tasta [Tab] pentru a ascunde toate panourile andocate si mobile temporar, sau sa mentineti apasat [Shift] si sa apasati simultan [Tab] pentru a ascunde toate panourile si paletele cu exceptia selectorului de instrumente. Pentru a le afisa din nou, apasati pur si simplu [Tab] din nou. Valabil si pentru modul Full Edit din elements.

  3. Puteti deschide doar paletele dorite bifandu-le in meniul Window. Se vor deschide implicit ca panouri andocate, dar le puteti desprinde si trage unde doriti cu click mentinut pe barele lor de titlu. Photoshop/Elements vor tine minte ce panouri sau palete ati lasat deschise si cum le-ati aranjat si la urmatoarea lansare vor porni cu aceeasi aranjare a interfetei.

  4. Pentru economie de spatiu, puteti grupa mai multe palete: trageti de bara de titlu o paleta peste alta(sau in zona de andocare); apare un contur albastru ce indica unde va fi inserata cand eliberati butonul mouse-ului. Sageata dubla care reduce la simboluri paletele va afecta intreg grupul.Trageti de bara de titlu a unui panou oricand pentru a-l desprinde de grup sau a-l muta.

  5. Meniul view ofera diverse optiuni pentru marirea si reducerea previzualizarii(Zoom In/Out – exista moduri mai rapide pentru a face asta, detalii in art urmatoare), afisarea de rigle orizontale si verticale cu ajutorul carora puteti plasa linii de ghidaj in imagine(se trag peste imagine cu mouse-ul pornind din rigle) si aplicarea unei grile(configurale din preferences).

  6. Daca aveti mai mult de o imagine deschisa in program, puteti selecta cum sa aranjati documentele din meniul Window-> Arrange, respectiv Window –> Images pentru cei care utilizeaza Elements. Ambele programe oferasi un panou numic Arrange Documents pe care-l puteti accesa din bara principala superioara a fiecarei aplicatii.

  7. In Photoshop(nu si Elements) accesati Window->Workspace(alternativ Edit)->Keboard Shortcuts & Menus, unde puteti alege sa afisati in culori elementele din meniu, sa ascundeti functii nedorite si sa definiti propriile scurtaturi din taste(daca intra in confic cu unele existente, veti fi avertizati). Puteti reveni la setarile implicite oricand(Photoshop Defaults).

  8. Cand ati terminat de setat toate tastele de acces rapid, alaturi de personalizarea meniului si a panourilor, puteti inregistra configuratia accesand Window->Workspace->New Workspace(doar in Photoshop). Puteti crea oricate spatii de lucru personalizate, adaptate unor operatiuni specifice si incarcarea unuia se face instantaneu, din meniu(unde exista si presetarile implicite).

Share Button