Opacitatea si modurile de suprapunere

Folositi opacitatea si modurile de suprapunere pentru a influenta aspectul imaginilor care contin mai multe layere.

Puteti utiliza opacitatea unui layer pentru a imbunatati efectul editarilor aplicate pe layere separate: exagerati efectul un pic, iar apoi reduceti opacitatea atat cat considerati ca este necesar.

Continutul layerelor de imagine va acoperi layerele inferioare(si layerele de ajustare se vor aplica uniform peste layerele inferioare), in afara de cazul in care layerul superior face parte dintr-un grup de decupare(clipping group) sau a fost mascat pentru a lasa sa se vada layerele inferioare. In plus, puteti reduce opacitatea layerelui utilizand cursorul din partea de sus a paletei de layere – poate avea orice valoare de la 100%(complet opac) si pana la 0%(complet transparent). Printre altele, puteti utiliza opacitatea pentru a imbina delicat diverse elemente dintr-un colaj sau pentru a reduce “taria” layerelor de ajustare, fara a modifica valorile setarilor(de exemplu ale layerelor de ajustare).

Ajustarile modurilor de suprapunere

Puteti utiliza anumite moduri de suprapunere pentru a ajusta contrastul si expunerea unei imagini. Adaugati un layer de ajustare care nu aplica modificarile automat, cum ar fi Levels, peste layerul pe care doriti sa il editati si alegeti-i modul de suprapunere potrivit. Cele mai folositoare moduri de suprapunere sunt Screen, care lumineaza imaginea; Multiply, care intuneca imaginea; si Soft Light, Overlay si Hard Light, care maresc contrastul in diverse moduri.

Modurile de suprapunere(blending modes)

Utilizati modurile de suprapunere pentru efecte speciale sau editari speciale. Implicit luminozitatea si culoarea leyerului superior dintr-o imagine ii va defini aspectul – daca adaugati un layer de umplere albastru deasupra unei imagini, de exemplu, veti vedea numai albastrul(desi, puteti “dezvalui” mai mult din imagine daca reduceti opacitatea layerului de umplere). Totusi, daca ii atributi unui layer orice alt mod de suprapunere decat Normal(care este implicit), pixelii sai vor interactiona in feluri diferite de cei din layerele inferioare si vor modifica aspectul imaginii. Modurile de suprapunere afecteaza imaginea in feluri diferite si unele dintre ele sunt cu adevarat folositoare doar pentru efecte speciale, pe cand altele pot fi folosite cu succes pentru a aplica rapid ajustari de contrast si expunere.

Share Button