Lucrul cu masti

Puteti ascunde sau face vizibil continutul unui layer si ajustarile sale prin pictarea unei masti de layer.

Masti si selectii

O masca este de fapt o selectie permanenta si puteti trasnforma in masca o selectie creata cu orice instrument. Este simplu de realizat: avand selectia activa, dati click pe butonul “Add a layer mask” din paleta de layere/ De asemenea, puteti transforma o masca de layer(sau un layer de ajustare) intr-o selectie in Photoshop sau Elements prin Ctrl /Command si click pe miniatura mastii – de folos pentru reactivarea unei selectii pe care ati neglijat sa o salvati.

Layerele de ajustare vin “la pachet” cu mastile, dar puteti adauga masti layerelor din imagine utilizand butonul corespunzator din paleta de layere a Photoshop si Elements. Apoi puteti ascunde sau dezvalui continutul unui layer adaugand pe masca negru, alb sau gri – prin pictarea cu pensule sau desenand gradienti negru-alb cu ajutorul Gradient Tool sau umpland selectiile cu Edit > Fill. Puteti, de exemplu, estompa un duplicat de layer, aplicand apoi o masca layerului pentru a scoate in evidenta neclaritatea din zonele selectate.

Daca veti avea vreo selectie atunci cand adaugati o masca de layer, acesta se va baza pe respectiva selectie. Daca nu, o masca alba (“care dezvaluie totul”) este creata implicit, astfel incat sa fie complet vizibil continutul layerului; puteti aplica apoi negru pentru a masca anumite zone. Daca va este mai usor puteti sa ascundeti continutul layerului si sa il pictati doar acolo unde doriti, puteti crea o masca neagra(“care acopera totul”) printr-un click pe miniatura mastii si apasand Ctrl/Command+I pentru a o inversa(sau tineti apasata tasta Alt/Option in timp ce dati click pe butonul “Add a layer mask” in Photoshop sau Elements), aplicand apoi alb pentru a dezvalui zonele.

Share Button