Layerele de tip Smart Object

Convertiti un layer intr-unul de tip Smart Object si veti putea aplica editari “distructive” in mod non-distructiv.

In mod normal, daca redimensionati un layer sau suprapuneti incomplet un obiect, aplicati o transformare sau alta operatiune, apoi redimensionati obiectul din nou, calitatea sa va suferi din pricina tuturor acestor schimbari asupra continutului de pixeli. In CS puteti aplica transformari, precum redimensionarea in mod non distructiv, convertind layerul dorit intr-un Smart Object. Pentru asta, click dreapta pe layer in panoul Layers si alegeti Convert to Smart Object din meniul contextual; va aparea un simbol Smart Object pe miniatura layerului. Acum Photoshop “va tine minte” rezolutia si celelalte detalii originale si va afisa continutul perfect, indiferent cat il transformati.

Layerele Smart Object au alte utilizari.  In CS puteti aplica filtre, variatii si ajustari de tip Shadows/Highlights pe layere Smart Object ca Smart Filters. Acestea nu pot fi aplicate in mod normal ca layere de ajustare, dar metoda descrisa mai sus le face sa functioneze in acelasi mod. Puteti deschide si fisiere Raw ca Smart Object. Detalii mai jos.

Smart object din Raw

Daca rulati Adobe Camera Raw puteti deschide un fisier Raw(sau un JPEG) in Photoshop ca Smart Object. Tibeti apasat SHIFT si butonul Open al ACR se transforma in Open Object; click pe acesta pentru a deschide imaginea.  Acum puteti edita normal imaginea, dar daca reti sa rafinati setarile ACR, dublu click pe layer pentru a deschide imaginea in ACR. Click pe OK pentru a relua editarea in Photoshop.

Share Button