Intelegerea layerelor

O fotografie descarcata din aparatul foto are doar un singur layer; situatia se schimba cand adaugati mai multe.

Cand veti deschide o imagine in Photoshop sau Elements veti observa ca aceasta contine un sunt layer de fundal(Background layer) – adica imaginea in sine. Daca adaugati peste acesta alte imagini sau fragmente de imagine, fiecare dintre ele va aparea ca layer separat, precum fragmentele de hartie dintr-un colaj/decupaj traditional. O portiune sau un obiect din imagine poate fi mutat pe un layer separat prin selectarea sa si apasarea tasatelor CTRL/Command +J; daca nu ati facut selectia, aceasta comanda va duplica intreg layerul. Pentru orice eventualitate, este indicat sa lucrati pe o copie a layerului de fundal si sa pastrati originalul intact.

Descuiati layerul de fundal

Implicit, layerul de fundal este “inchis” , ceea ce inseamna ca nu veti putea muta alte layere sub acesta, nu veti putea sa il modificati sau sa aplicati anumite setari asupra sa – eliminarea sau stergerea pixelilor dintr-un layer de fundal incuiat va inlocui pixelii stersi cu acea culoare setata in bara de instrumente. Pentru a descuia layerul de fundal dati dublu click pe miniatura acestuia apoi pe OK in casuta de dialog afisata.

Lucrul cu layere

Dati click pe miniatura layerului dorit din paleta de layere. Cu doar cateva exceptii(cum ar fi taierea imaginii – crop), orice editare veti face va afecta doar layerul ales

Layerele sunt asezate in ordine de jos in sus in paleta de layere. Pentru a muta continutul unui layer “in fata” sau in “spatele” altui layer, dati click pe miniatura acestuia si trageti-l in sus sau in jos de-a lungul celorlalte layere, plasandu-l unde doriti(daca nu este descuiat, layerul de fundal nu poate fi mutat si nici alt layer nu poate fi pus sub el).

Puteti combina layerele pentru a lucra mai usor si puteti aplatiza o imagine compusa din mai multe layere intr-unul singur, in cazul in care nu mai aveti nevoie si de celelalte layere. Daca aveti o imagine cu layere multiple pe care doriti sa aplicati o modificare ce nu poate fi facuta cu layer de ajustare(cum ar fi un filtru), atunci creati un alt layer care sa le cuprinda pe toate celelalte si care va fi pozitionat deasupra acestora: dati click pe layerul superior si apasati CTRL+ALT+SHIFT+E sau COMMAND+OPTION+SHIFT+E pentru Mac.

Duplicarea layerelor

Pentru a duplica un layer tragei miniatura acestuia asupra butonului “create a new layer” din paleta de layere sau asigurati-va ca nu aveti nici o selectie facuta si apasati combinatia de taste CTRL/COMMAND +J. Daca imaginea dvs contine doar un layer de fundal si il duplicati folosind prima metoda, duplicatul va fi denumit “Background Copy”, iar daca utilizati combinatia de taste de mai sus va fi denumit “Layer 1”. In rest, orice duplicat de layer va avea numele celui original si cuvantul “copy” alaturi.

 

 

Share Button