Instrumentele de tip lasou

Cele trei instrumente de tip lasou(Lasso – L) permit selectarea unei mari varietati de forme. Pentru utilizarea lasoului, tineti apsat butonul mouse-ului, si desenati o forma cu mana libera – selectia se inchide automat cand eliberati butonul mouse-ului. Acest instrument este foarte util doar pentru selectii brute, pe care le veti cizela ulterior, poate dupa crearea unei masti bazate pe acestea. Puteti folosi Polygonal Lasso pentru a crea selectii cu laturi drepte: trebuie doar sa dati cate un click pentru a plasa puncte de-a lungul zonei, iar acestea sunt unite automat de linii drepte. Va vom arata in detaliu cel de-al treilea astfel de instrument, anume Magnetci Lasso, deosebit de folositor.

Sfaturi de folosire a lasoului

  1. Inainte de a incepe sa faceti o selectie cu lasoul poligonal sau cel magnetic, actionati [Caps Lock] pentru a schimba cursorul dintr-un simbol standar al instrumentului in tinta – asta va ajuta la plasarea precisa a punctelor pe contur. Puteti modifica indicatorul implicit pentru diverse seturi de insrumente din Preferences.

  2. Daca plasati incorect un punct intr-un colt cu lasoul poligonal sau cu cel magnetic, nu trebuie sa abandonati intreaga selectie. Apasati [Backspace] pentru stergerea celui din urma punct, apoi reluati trasajul de la punctul anterior. Daca vreti sa stergeti mai multe puncte, apasati succesiv [Backspace] pana ajungeti la ultimul punct pe care l-ati plasat corect.

  3. Selectiile trebuie inchise. Pentru a inchide o selectie, click pe primul punct plasat – cursorul va arata ca un mic ‘o’ alaturat cand se afla in locul potrivit. Alternativ, puteti inchide o selectie oricand cu un click dublu de mouse – programul va trasa o linie de la punctul de sub indicatorul mouse-ului(deci nu neaparat ultimul punct pe care ati dat click) pana la primul punct plasat in imagine.

  4. Daca selectati o zona aflata in extremitatea imaginii, va trebui sa desenati o parte din selectie in afara imaginii pentru a fi siguri ca pixelii au fost selectati pana la marginea zonei de lucru. Micsorati previzualizarea pentru a avea destul spatiu la marginea imaginii – in Photoshop, ajuta sa comutati la unul dintre modurile de lucru pe tot ecranul.

Share Button