Instruemente pentru crearea selectiilor

Adesea, trebuie sa aplicati modificari globale fotografiilor dumneavoastra, cum ar fi luminarea unui cadru subexpus. Uneori insa, veti vrea sa faceti modificari selective, localizate, cum ar fi sa mariti luminozitatea unui prim-plan subexpus intr-un peisaj cu umbre adanci fara ca asta sa afecteze cerul redat corect. Exista diverse moduri de a lucra exclusiv pe diferite parti ale valorilor de luminozitate, folosind editorul Adobe Camera Raw, comanda Shadows/Highlights, Curves si altele. Dar daca doriti sa limitati chiar si efectele unor astfel de prelucrari selective la anumite portiuni din imagine, veti avea nevoie sa efectuati selectii ale zonelor respective. Desigur, daca vreti sa obtineti un colaj, atunci devine clar ca va trebui sa delimitati obiectele necesare si sa le integrati natural in cadrul final.

Tipuri de selectii

In general, puteti crea doua tipuri de selectii: pe zone sau pe culori(atentie, aici conceptul de culoare include si valorile de luminozitate individuale). Primul tip poate fi simplu, precum un poligon regulat sau o elipsa suprapuse unor parti ale imaginii, ba chiar un contul fidel al unui obiect anume din imagine. Puteti obtine un astfel de contur in mai multe moduri – desenand peste o zona cu mana libera, pictand cu pensule, folosind un instrument magnetic, care detecteaza muchiile(adica zonele unde luminozitatea sau culoarea se modifica abrupt) sau folosind optiuni automate pentru “extragerea” obiectelor, indicand manual doar marginile aproximative ale obiectelor sau care este zona generala de interes.

Crearea si folosirea selectiilor

Im primul rand puteti modifica selectiile in foarte multe moduri. Apoi, este posibila folosirea oricarei combinatii de instrumente de selectie – de exemplu puteti incepe o selectie cu lasoul(Lasso), apoi ii puteti adauga sau inlatura portiuni cu o pensula in modul Quick Mask(masca rapida) in Photoshop sau folosind Selection Brush in Elements, urmand sa mutati marginea cativa pixeli mai inspre dreapta sau sa o redimensionati. Apoi, cand ati creat selectia, indicata de linia punctata(animata incat seamana cu un sir de furnici care marsaluiesc), acesta este doar un prim pas. Va vom arata cum sa creati layere de ajustare in loc sa editati direct pe zona selectata sau sa mascati in loc sa decupati direct un obiect selectat, astfel incat editarile selective “sa nu bata la ochi”.

Share Button