Functia Refine Mask

Refine Edge va permite aplicatea mai multor ajustari utile selectiilor, doar pentru reglaje de finete ar fi mai bine sa utilizati Refine Mask.

Am studiat mai in detaliu comanda Refine Edge in articolele anterioare, dar dupa cum am mentionat si acolo, este mai bine sa rafinati o sleectie dupa ce ati transformat-o intr-o masca, pentru a vedea cat de bine arata muchiile zonei selectate cu ajustarile sau efectul pe care l-ati aplicat(sau cu noul fundal, in cazul unui colaj).

Puteti folosi toate posibilitatile oferite de caseta de dialog Refine Edge pe o masca de layer, dar si pe o selectie – ajustarile suna celeasi, doar denumirea casetei de dialog este diferita(Refine Mask). In CS puteti alege explicit Refine Mask din meniul Select si din meniul contextual care apare cand faceti click pe miniatura mastii. In unele versiuni nu este atat de evideti ca puteti rafina o masca. Trebuie sa individualizati masca printr-un click pe miniatura sa, urmand sa mergeti din meniul la Select > Refine Edge.

Cursoarele functioneaza in acelasi mod ca pentru Refine Edge.

Refine Edge/Refine Mask in CS5

O imbunatatire majora in CS5 este posibiltiatea de a modifica local raza muchiilor.

Bifati Show Radius pentru a observa si intelege mai bine felul in care cursorul Radius, optiunea Smart Radius si pensulele de rafinare afecteaza muchiile mastii.

Principalul dezavantaj al Refine Edge/Mask a fost ca orice rafinare efectuata este aplicata pe intreg conturul selectiei sau mastii. Imbunatatirea adusa de noul CS este facilitatea de ajuta local muchiile selectiei. Puteti activa optiunea Smart Radius, care ajusteaza automat raza de-a lungul zonelor diferite ale muchiilor pentru a potrivi nivelul de contrast si detaliu sau sa folositi pensulele pentru a face ajustari locale razei: Refine Radius Tool existe raza si Erase Refinements Tools restaureaza muchia originala. O noua optiune este Decontaminate Colors, care recoloreaza pixelii de fundal rataciti sau pixelii subiectului nuantati de culorile fundalului, pentru a se potrivi cu culorile adiacente. Unele optiuni necesita salvarea exclusiv ca masca.

Share Button