Editarea mastilor

Mascarea eficienta este esentiala pentru editarea selectiva sau de compozitie – iata cum se poate obtine.

Daca sunteti utilizator de Photoshop, puteti accesa toate comenzile importante ale mastii de layer printr-un simplu click dreapta pe miniatura mastii in paleta de layere.

Daca utiliati CS puteti crea si edita masti de layer cu ajutorul panoului Masks(Window> Masks). Printre altele, puteti reduce opacitatea zonelor negre de pe masca utilizand cursorul Density, puteti face un contul moale muchiilor unei masti, puteti  accesa optiunile Refine Mask si modifica o masca cu ajutorul selectiilor Color Range.

Selectand masca de layer printr-un click pe miniatura sa, culorile se vor modifica implicit in alb si negru. Utilizati Brush Tool pentru a picta imaginea: negru acolo unde doriti sa ascundeti anumite zone, alb pentru a evidentia sau gri pentru a le reliefa partial. Pensula(Brush) va utiliza culoarea selectata implicit pentru prim-plan; apasati tasta X pentru a schimba culoarea prim-planului cu cea a fundalului. Utilizati scurtaturile obisnuite, ajutandu-va de taste, pentru a modifica dimensiunea si duritatea (Hardness) pensulei in timpul utilizarii; puteti folosi o pensuma mai moale pentru a contura mai fin marginile zonelor selectate.

Scurtaturi utile in utilizarea mastilor

PUTETI UMPLE selectiile dintr-o masca cu negru, alb sau gri. Daca va este mai usor sa selectati un obiect decat sa il pictati, atunci selectati-l(mai intai va trebui sa alegeti layerul), dati click pe miniatura mastii si mergeti in meniul Edit > Fill(Fill selection in elements).

PENTRU A VIZUALIZA O MASCA la dimensiuni reale, in fereastra principala, apasati tasta Alt/Option si dati click pe miniatura sa; va poate fi de folos daca, de exemplu, efectul pe care il mascati nu este foarte evident si doriti sa verificati zonele in care(poate) nu ati ajuns prea bine cu pensula. Utilizand din nou Alt/Option – Click, veti reveni la afisarea imaginii.

PENTRU A DEZACTIVA TEMPORAR o masca, pentru a vedea imaginea fara aceasta, tineti Shift apasata si dati click pe miniatura mastii din paleta de layere. Shift-Click pe ea din nou si veti reactiva masca.

PENTRU A STERGE o masca trageti miniatura sa in cosul de gunoi din paleta de layere. In Photoshop, puteti sa dati click dreapta pe masca si sa alegeti Delete.

 

Share Button