Crearea de selectii din “path-uri”(cai)

Instrumentul Pen Tool si conceptul de cai(paths) pot fi usor descurajatoare, insa nu exista un mod mai bun de a selecta obiecte cu muchii drepte sau curbate.

Pathu-rile(caile) si Pen Tool(stiloul) utilizat pentru crearea lor nu sunt disponibile in Elements, dar sunt totodata ceva ce mai multi utilizatori de Photoshop, chiar si experimentati, evita sa utilizeze. Este adevarat, puteti edita si retusa imagini si fara ele, iar unii utilizatori le privesc ca pe niste instrumente pentru desen. La fel de corect este ca, privite ca fiind selectoare, prim cumparatie cu alternative ca lasoul si intrumentele Marquee, pot fi mult mai complexe din punct de vedere tehnic(desi Pen Tool nu are de ce sa fie mai complex decat lasoul magnetic). Asadar, necesita o perioada de acomodare, dar vin si cu multe avantaje si functii puternice, indispensabile in special atunci cand scopul selectiilor este crearea de colaje.

Avantajul vectorilor

In esenta, un path este similar cu o selectie – cel putin pentru scopurile care ne intereseaza pe noi. Precum alte selectoare mentionate, Pen Tool, necesar generarii lor, nu este un instrument pentru desen care creaza forme sau adauga pixeli, ci este folosit pentru a trasa conturul obiectelor. Cel mai mare avantaj adus de utilizarea cailor este ca ii puteti modifica oricand forma. Fiindca path-urile sunt bazate pe vectori(sunt linii si forme definite matematic, nu suprafete cu un numar limitat de pixeli care capata model “in scara” daca le mariti), contururile raman mereu netede, indiferent cat le modificati sau scalati, spre deosebire de cele ale selectiilor bazate pe pixeli.

Limitarile path-urilor

Ceea ce path-urile nu pot face este sa creeze selectii transparente, asa cum este posibil cu ajutorul functiei Feather in cazul selectiilor normale – un path nu poate decat sa izoleze complet o zona. Asta le face potrivite pentru selectarea formelor care au conturi foarte bine definite, fie ele organice sau artificiale – sticle, masini, monezi, pietre si altele. Este inutil sa incercati folosirea Pen Tool pentru selectarea obiectelor cu detalii fine precum parul, blana sau ramuri complexe de copaci. Pentru acestea exista optiuni cu mult mai bune. Similar, zonele cu muchi moi, precum umbrele sau obiectele capturate cu focalizare moale nu vor arata bine daca le selectati cu stiloul – decupajul va fi mult prea brutal.

Odata ce ati completat un path, puteti sa-l transformati in selectie, care se va comporta exact ca oricare alta selectie creata cu alt instrument – si care poate fi “convinsa” ci Feather sa faca o tranzitie fie intre obiect si fundal. Path-ul ca atare va fi stocat in panoul Paths, precum o selectie salvata, pentru a putea fi apelat oricand si reutilizat la nevoie sau chiar modificat, daca situatia o impune.

Share Button